Historien

Søstrene Solveig, Henriette og Else forteller:

Søstrene Storaas hotell er et gårdshotell bygget opp på eiendommen Storaas gård. Gården ble ryddet allerede i 1751, men kom ikke inn i familien før 1966.

Bestefar, Hans Daniel Haug, ønsket seg en egen gård. Mormor og bestefar bodde på en eiendom som stod i hennes navn, og som herredsskogmester i Sandsvær syns bestefar det var for ille å ikke ha en gård i sitt navn. Løsningen ble Moen gård (nå Storaas gård).

Mamma, Dea Haug Storaas, ble tidlig interessert i gården. I 1982 overtok hun og pappa, Jarle Storaas, eiendommen, og eventyret om Søstrene Storaas hotell var i gang.

Kos og kaos

Mamma og pappa har alltid hatt mange jern i ilden, og fra 1985 og fremover er det mye som skjer. De etablerer Bolkesjø Feriesenter, en besøksgård basert på et ønske om å vise hvor maten kommer fra. Her er det dyr av alle slag, dyrking av grønnsaker, sommerleirer med over 1000 deltakere og bedriftsbesøk. I tillegg er gården en institusjon for barn og unge som har falt utenfor systemet. De er med og drifter gården og får skolegang hos oss.

Vi hadde en flott oppvekst preget av mye kaos og mye kos, der det alltid var tid til gode måltider, møter mellom mennesker og turer i skogen.

På denne tiden jobber mamma fulltid på gården og tar seg av oss fire søstrene (ja, for vi er egentlig fire). Pappa jobber som journalist i Laagendalsposten og Drammens Tidende, men i 1991 slutter han i jobben, og sammen satser de fullt og helt på gårdsdriften.

7 personer leiker i snøen på 1990 tallet
Søstrene med brød og en krokodille

«Egentlig har jeg alltid ønsket meg et hotell»

En dag pappa er ute og arbeider i skogen får han en idé: han vil bygge et hotell på eiendommen.

Sammen med mamma drar han rundt til de store Kongsbergbedriftene og kartlegger behov. De får to svar: det er behov for et egnet sted for besøk fra utenlandske og viktige gjester, der bedriftene kan vise de noe helt spesielt. Og, det er behov for et sted, utenfor bykjernen, der de kan samle ansatte og ingen forsvinner på byen etter middag.

Med Kongsbergindustrien i ryggen blir Storaas Gjestegaard bygget opp i årene fra 1996, og med siste tilbygg i 2008. Som en følge av satsningen på hotell blir dyrehold og drift på gården avviklet, og bygningene blir kun brukt som ekstra overnattingskapasitet for hotellet.

På 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet blir hotellet hjem for mange kreative møter og gode samtaler.

Visste du at ideen om skru-korken på melkekartongene ble til i Villmarkstua hos oss? Det sier i hvert fall pappa.

Krokodillen som spiste tipp-oldefars hund

I 2002 arver vi en krokodille. Det viser seg at denne har spist vår tipp-oldefars hund da han drev plantasje i Malaysia. Dette åpner opp en verden av historier for oss, og mamma og pappa tar med seg oss, søstrene, rundt i hele verden og samler historier. Resultatet ble boken «Historiene som skapte hotellet», som i dag utgjør den røde tråden i hotellets design og konsepter.

Alle spisestuer, fellesarealer og over 30 av våre 42 hotellrom, har hver sin historie og hvert sitt unike design. Målet vårt er at alle rom skal få dette etter hvert.

Generasjonsskifte

Vi overtok driften i 2014. Solveig som daglig leder på hotellet, Henriette som daglig leder for vårt søsterselskap, Brave, og Else jobbet med booking og salg (i dag markedsdirektør).

Hotellet hadde millionunderskudd.

Vi satte oss raskt et mål: vi skulle snu tallene fra rød til svart. Og det innen fem år. Vi ønsket at når vi endelig gikk i overskudd, så skulle det være et solid overskudd basert på utvikling og merkevarebygging, og ikke bare besparelser.

Og tror du ikke vi fikk det til? I 2019 leverte vi tidenes resultat! Vi har nok aldri vært så stolte.  Selv om vi hadde sett for oss å bruke overskuddet til utvikling, og ikke overlevelse, gjorde 2019-resultatet at vi var godt rustet for 2020 og krisetiden* som kom.  

*Covid19-pandemien

Storaas gård – en drøm om sirkulær økonomi

Ganske raskt etter at vi overtok kom det et ønske fra Solveig om å vekke liv i gården igjen. Dette resulterte i rydding av Låven til bryllup i 2015 og oppstart med frilandsgris i 2016. Det blir en bratt læringskurve med oppslag i lokalavisa om griser på riksveien og nesten inn i resepsjonen. Men dyra har det godt og dette ble starten på en ny retning for Søstrene Storaas hotell.

Fra 2019 og gjennom korona-pandemien skjedde det mye utvikling på gården:

  • kjøkkenhage med urter, spiselige blomster og grønnsaker ute

  • hydroponisk dyrking inne

  • bygging av flisfyringsanlegg – hotellet blir selvforsynt med varme

  • griseholdet profesjonaliseres

  • sauer og høner på sommerbeite

  • pølsemakeri etableres

  • komposteringsanlegg

  • Fisloftet bygges – et 190kvm stort selskapslokale med flislager til fyren i første etasje

I dag er gården en viktig del av hotellets varemerke og et sted for utvikling med sirkulær økonomi i sentrum.

Søstrene med appelsintagetes i kjøkkenhagen
Oppdekk på Flisloftet, vinter

Hva nå?

Fra 2014 og frem til i dag har målet vært å skape en solid bedrift som tåler verdens svingninger. En trygg arbeidsplass som vil bestå. Etter å ha kommet oss gjennom to år med pandemi med kjernegjengen og (noe av) vettet i behold vil vi påstå at vi per nå har klart det.

Nå er tiden inne for å sette nye mål. Peile ut en helt ny retning – eller bygge videre på den solide grunnmuren våre foreldre og vi har skapt.

Selvfølgelig har vi våre drømmer, men vi er ikke er helt klare til å dele dem enda. Men noen ting vet vi:

  • Vi skal fortsette å skape eventyr og leve etter våre verdier, personlig, smakfullt og overraskende.

  • Vi skal levere opplevelser og skape historier som lever lenge etter siste gjest har sjekket ut.

  • Vi skal fortsette å gi gjestene våre en smak av det vi selv har arvet: hjemmebakt brød, en families varme og eventyrlige muligheter.

Vi er Søstrene Storaas, og vi skaper eventyr!