Bærekraft
Sirkulær økonomi
I en verden som der overforbruk er et stort problem ønsker vi å ta vårt ansvar i kampen for miljøet. Hos oss har vi som mål å være så sirkulære som mulig. Hva det betyr i praksis ser du i avsnittene under.
Vi jobber også hele tiden mot grønnvasking og streber etter å være ærlige i vår kommunikasjon rundt vårt bærekraftsarbeid.
Matsvinn - Alt går ikke i grisen
Matsvinn er definert som en stor bidragsyter til dagens klimakrise. Selv om vi har griser på gården om sommeren som kan nyter godt av grønnsaksavkapp vi ikke får brukt, er det ikke lov å gi matrester fra gjester til grisene siden vi driver kommersielt.
Sånn løste vi problemet:
I 2023 valgte vi å installere egen komposterings-maskin som gjør matavfallet om til biogjødsel som kan brukes i hagen. Denne maskinen kan ta for seg alt av matavfall stort og smått. Gjødsel fra komposteringsmaskinen blir bestrålt før det kan tas i bruk i kjøkkenhagen. På denne måten har vi et fullt sirkulært kretsløp på de råvarene vi produserer selv.
I tillegg har vi selvfølgelig også gått til roten av problemet - redusere selve matsvinnet. Hos oss vil du derfor ikke få lunsj-buffet når du er på besøk med en gruppe, eller koldtbord dersom du skal på julebord. Til lunsj serverer vi dagens to-retter og på julebord har vi erstattet kaldmaten med en hjemmelaget og kortreist forrett.
Til middag serverer vi som regel dagens tre-retter, med mindre du ønsker å oppgradere. Denne menyen bestemmes av kjøkkenet rett før ankomst, noen ganger så sent som dagen før. På denne måten får vi brukt ingredienser som har vært til overs, kan benytte oss av tilbud fra leverandører og bruke sesongens råvarer, som for eksempel selvplukket brennesle.
Vi håper det smaker!
Egne og lokale produkter
Ved bruk av kortreist og egenprodusert mat går transportutslippene ned, noe som er godt for både kvalitet og miljø.
På Storaas Gaard, rett bak hotellet, går det hver sommer griser og sauer på jordene. Disse brukes i matlagingen resten av året. Herfra lager vi blant annet egen spekeskinke, våre egne grove pølser, og medisterkaker og ribbe til jul.
Fra kjøkkenhagen henter vi salat, grønnsaker og urter om sommeren og fra Hydro-hagen i den gamle stallen høster vi urter, blomster og salat hele året.
Om våren plukkes det brennesle og om høsten sopp og bær som brukes i matlagingen. I tillegg benytter vi oss gjerne av andre lokale produkter og alle hovedingredienser på menyen er norske råvarer.
Vi prøver hele tiden og finne nye måter og spare energi på.
Fra høsten 2020 gikk vi over til flisfyring og har vært selvforsynt med varmtvann til en stor del av våre baderom og oppvarming av stuer og konferanserom, målet er at alt skal være varmet opp av flisfyren på kort sikt. Flisen brukt er fra egen eiendom eller kjøpt fra naboen, så ingen eller minimal reisevei.
Siden hotellet er åpent etter belegg stenger vi ned alt av varme og elektrisitet til et minimum hver gang vi ikke har gjester på huset.
I løpet av 2023 byttes også det meste av lamper og lys over til LED med bevegelsessensor slik at vi ikke bruker unødig med strøm når det ikke er gjester i korridorene. Et lite grep syns kanskje mange, men små grep blir store for mindre hoteller.