Lurer du på noe?

Storaas Gjestegaard
blogg
Meny

En inspirerende og personlig reiseblogg med små og store eventyr.

I "Jarles reiseblogg" deler jeg møter med spennende mennesker fra hele verden, unike historier og eventyrlige opplevelser.
Jeg håper du blir eventyrlysten.

Matprofeten Pawel

Pawel (31) flyttet fra Gdansk i Nord Polen til Krakow for å studere psykologi. Interessen for mat brakte han med seg hjemmefra. Nå har moren flyttet etter og er Pawels store inspirasjonskilde.
To sesonger som epleplukker i Telemark ble etterhvert avløst av guidekurs i Krakow. Han ble registrert guide, men uten engasjement. I Krakow bruker turistkontoret folk fra byen til å guide, ikke innflyttere. For 11 år siden startet jeg derfor min egen virksomhet, «Donation Tours». Guidingen er gratis, men du gir «driks» etter endt tur utfra hva du mener guiden fortjener og det du kan betale. I dag er vi 44 registrerte «Donation Tour-guider» spredd over hele Polen.
Nærmere 80% av polakkene går aldri ut – de spiser hjemme. -Akkurat slik vokste jeg opp. Men i jobben som guide for «Donation Tours» fikk jeg hele tiden spørsmål om polsk mat. Derfor startet jeg en matblogg: «Good Food with Pawel» og egne guidede matturer i Krakow vokste frem som businesskonsept. I dag tilbyr Pawel ulike konsepter:
- Polsk vodka, øl og vin
- Polsk matkultur
- Internasjonal matkultur i Polen

Det er nærmere 1300 restauranter i Krakow, så her er det nok å ta av, forteller Pawel som nå livnærer seg på guidede matturer.

Vin og øl
-Vin produksjonen er i ferd med å ta seg opp i det sørlige Polen, forteller Pawel. PÅ 17 og 1800 tallet helt fram til Den 2. verdenskrig var det omfattende vindyrking. Men under kommunisttiden som fulgte etter krigen ble det helt stans. Etter jernteppets fall har man blåst nytt liv i vinstokkene og i dag er det nærmere 300 ulike produsenter. Druene som benyttes er en hybridvariant som er mer motstandsdyktig og sterkere enn de tradisjonelle vindruene. Dermed tåler de lavere temperaturer og utsettes ikke i samme grad for sykdommer. Endringen i klimaet er med på å gjøre framtidsutsiktene lyse for vinbøndene i Polen.
Øl er ellers det som polakker flest drikker. Og da gjerne lokal produsert øl. Pawel forteller at det startet en øl-revolusjon i Polen for seks-syv år siden. Microbryggerier poppet opp over hele landet og bare i 2016 registrerte man over 4700 nye ølsorter.

Lokal mat
Jeg har avtalt møte med Pawel på restaurant Morskie Oko, litt utenfor gamlebyen. Restauranten er kjent for mat fra fjellregionen litt syd for Krakow. Vi starter med Pieroghi fylt med kjøttdeig. Veldig typisk rett i Polen. Pierogi er en slags pastapute/ melbolle (dumpling) som du kan fylle med forskjellig. Alt fra os, kjøtt, sopp til blåbær. Pierogi kan spises som forrett, hovedrett og dessert, avhengig av hva du fyller inni.
Etter forrett anbefalte Pawel ørret. Dette er lokal regnbuørret fra Tatrafjellene. Og jeg vil tro det er en type oppdrett. Til slutt insisterte jeg på at vi måtte ha et ostefat. Det ble nedtur. Polsk ost er hverken fransk eller norsk. Mange oster røykes og smaker røkt. Utover røyksmaken var de temmelig smakløse.

-Polakkene spiser for å bli mette. De tenker ikke så mye over hva de spiser eller at mat og drikke skal harmonere. Men vaner endres og jeg ser at etter hvert som velstanden øker, øker også kunnskapen om hva man spiser. Jeg ønsker å bidra til at denne utviklingen går raskere , forteller Pawel. På dette området er han en profet og vi fristes til å spørre hva han selv mener er noe av det beste i det polske kjøkken. – Fersk frukt og ferske grønnsaker, kommer det kjapt. -Får jeg nypoteter kan jeg spise bare det sammen med salt og godt smør. Polen er verdens fjerde største epleeksportør. Vi har svært gode epler. Og jeg elsker de mange suppene og spesielt rødbetesuppe på vinteren. Dyprød i fargen og herlig på smak. På dessertfronten foretrekker Pawel rullekake med fyll av valmuefrø eller eplekake.

Stolthet
Hvordan skal man få polakker til å bli stolte av sin egen matkultur, undrer vi? Pawel vet svaret som han deler opp i tre hovedområder:
1. Vi må få flere lokale matfestivaler hvor vanlige polakker kan få smake og bli inspirert
2. Vi må få lokal «street-food».
3. Og ikke minst er det snakk om kunnskap og da er det behov for informasjon.


En magisk kveld

Magi mellom mennesker er det ikke alle forunt å skape. Jeg har møtt en magiker som kan mere enn å trylle. En magiker som evner å skape bilder og illusjoner ikke bare gjennom fantastiske kunster, men også gjennom humor og ironi. Hans språk er engelsk og han skaper magi mellom mennesker.
I opplevelsesbransjen er det vår jobb å finne de rette personene og lage den rette regien. Men det som skiller ett vellykket arrangement fra et mindre godt handler ofte om man evner å finne rett regi og rett program for rett publikum.

Søstrene Storaas Event & reiser sitt første arrangement i 2017 ble gjennomført i Grebbestad, like syd for Strømstad. Kunden var utfordret til å lage filmer med utgangspunkt i bedriftens verdiord. Resultatet ble et stort og bredt engasjement og dernest 20 filmer av ulike kvalitet.
Vi sørget for å plassere filmene i ulike klasser, nominerte og kåret klasse-vinnere. Vi sørget for digitaliseringen. Men så til håndverket. For litt over fem år siden benyttet Storaas en magiker med navn Jon Ensor. Jon hadde nettopp underholdt i Petter Stordalens bryllup i Marrakech og han hadde opptrådt for dronningen av England. Selv er han engelsk.
Senere har vi holdt kontakten og Jon har vært benyttet flere ganger for gjester på Søstrene Storaas Hotell. Nå i januar 2017 dukker Jon igjen opp i Storaas-sammenheng. Denne gang som magiker, programleder og komiker for en gruppe på 170 personer på Oscargalla.

Jon snakker godt norsk, men i denne rollen er det kun engelsk. Hans rolle som magiker er beundringsverdig, men desto større respekt har jeg for ham som programleder og entertainer. Jon er en svært god magiker, blant verdens beste. Men som leder av Oscargallaen i Sverige fremsto han som den perfekte programleder. Han underholdt med magi og humor. Han sjonglerte med engelsk ironi. Han improviserte. Han skapte en magisk stemning. «The best ever» ble kommentert fra kunden etter at Jon både hadde stått på scenen, men også skapt «nærmagi» rundt ved bordene i salen. Og ikke minst dette at han møtte publikum på gulvet, ved bordene, skapte en helt spesiell kontakt mellom publikum og entertainer. Mange programledere ønsker ikke denne tette kontakten. De ønsker å stå på scenen. Kjøre sitt show og deretter forlate arenaen. En viktig del av Jons suksess skyldes hans evne til å skape humor og magi tett på publikum. Rundt bordene.
Jon Ensor er en god magiker. Han kan sitt håndverk. Men når han nå utvider sitt repertoar til også å gjelde programledelse, standup og skuespill beviser han virkelig at her har vi å gjøre med en som vet å utnytte sitt potensiale. Hva er magi? Ofte dreier det seg om å skape bilder og illusjoner hos publikum. Hva gjør en stand up komiker, en skuespiller og en god taler? De skaper også bilder i hodene på sitt publikum. Jon Ensor gjør både og! Han var denne januarhelgen et bevis på at rett mann på rett plass til rett tid var svært vellykket.
Takk Jon!


På besøk hos Chef Claudio

Enkelt og greit. Tar du med ferskt og organisk. Ja, da kommer man langt i å beskrive «Det toskanske kjøkken». – Tidligere sto denne maten fremme på matbordet til fattige bønder og fiskere. I dag er den samme maten verdenskjent.

Chef Claudio har nettopp fullført dagens matkurs for en gjeng amerikanske matentusiaster. De har spist egenprodusert lunsj og stønner over mengden, smaken og vinen. Nok en stort øyeblikk rundt matbordet hos Chef Claduio i Relais Torre Guelfa, like syd for Firenze i Italia.

Chef Claudio, for han bruker ikke noe etternavn, har rundet de 50 og jobber fortsatt seks til åtte (!) dager i uka. Han er som en ungdom: høyt tempo og full av energi. Selv sier han: -Jeg er glad i mat. Har «passion» for det jeg holder på med. Jeg liker å prøve ut nye råvarer og teste utradisjonelle kombinasjoner. Men for det meste holder jeg meg innenfor den toskanske mattradisjonen. Det er dette folk fra hele verden kommer til Toscana for å oppleve. Det originale. Og han gir samtidig et spark til det nye franske kjøkken. Her blandes for mange smaker og råvarer. Det er ikke heldig. Det tradisjonelle gamle franske kjøkken bygde på de samme prinsippene som her hos oss: enkelt og ferskt. Det er dette som er «The Mediteranian style»

I tillegg til tre til fire dagers kokkeskole har Chef Claudio en liten restaurant. Å besøke denne er som å komme inn i et privat hjem. 20 sitteplasser gjør spisestedet intimt. – jeg vil ikke ha noe større. 20 personer klarer jeg å kommunisere med i løpet av et måltid. Og det er svært viktig for meg. Mine restaurantgjester er interessert i mat og jeg får ofte mange spennende innspill på maten jeg serverer. Det gir energi.

Og at Chef Claudio er anerkjent viser bare at da dronning Elisabeths kjøkken skulle lære «å koke» italiensk mat, så ble den lille italienske kokken engasjert og Chef Claudio flytte inn på Buchingham Palace.

Ingrediensene i det toskanske kjøkken varierer fra kyst til innland. Middelhavskysten har mye fisk og skalldyr. I Chianti finner vi mye biff, vilt, svin, and og grønnsaker. Alt avhengig av sesongen. Innmat er også svært populært. Tenk på bruschetta med kyllinglever, eller lammelever i gryte.

Hva spiser du selv?

-Jeg spiser alt. Nesten alt! Bare ikke kanin! Den smaken greier jeg ikke, innrømmer han.
Blant dine beste måltider ever- hva er det, spør vi Chef Claudio? Det spørsmålet var uventet og mesterkokken bruker unormalt lang tid på å tenke. Tilslutt kommer det: -Bacalao Verona style med parmesan, oliven, olivenolje og selvsagt saltet torsk.
Bare tanken på et slikt måltid gjør Claudio både drømmende og litt filosofisk. Han følger opp med å slå fast: «De fleste sier at man spiser for å leve – italienerne og meg inkludert sier at man lever for å spise.»

Chef Claudio er opptatt av at maten skal nytes. Han innrømmer at det i sesongen blir til at også han spiser en del fastfood som sandwich og pizza, men målet er minst «ett sitte ned og nyte» måltid pr dag. På vinteren to. Og vin hører naturlig med når Chef Claudio enten selv nyter eller serverer gjester et måltid. -Min interesse for vin er stor. Så stor at jeg tok vinsommelierutdanning. Ikke for å jobbe med vin, men for å forstå kombinasjonen mat og vin. I dag kan han stolt vise frem en vinkjeller med 12000 flasker fordelt på rundt 750 ulike merker. Og dyrest og kanskje best: En Brunello fra 1988, laget i anledning av brunellovinens 100 årsdag. For tre år siden solgte jeg en flaske for 25 000 kroner. I dag har jeg fire igjen og utsalgsprisen ligger på rundt 32 000 pr flaske. Flaskene har fortsatt lagringspotensiale i en ti års tid til, mener han.

-Sangiovese er min drue og da i første omgang Brunello og Mulitpelchano Nobile- viner. De er som skapt for å nytes sammen med de enkle toskanske rettene. Maten konkurrerer ikke smaksmessig med vinen, men de framhever og utfyller hverandre. Det gir oss store øyeblikk rundt matbordet.

Historien bak maten er viktig for Chef Claduio. Hvorfor en rett lages nettopp på en bestemt måte med de spesielle ingrediensene er viktig for ham å vite. Denne kunnskapen deler han så i neste omgang med gjestene. -Alle oppskrifter har en eller annen opprinnelse, slår Chef Claudio fast.


Trendy i Krakow

Krakow er en av de få stedene i Polen hvor lite ble ødelagt under Den 2. verdenskrig. Det gjør at mye historie sitter i veggene og byen er spennende å gå på oppdagelse i. Men det er et unntak: Den jødiske bydelen Kazimierz. Nazistene utryddet den jødiske befolkningen og deretter fornektet kommunistene det som hadde skjedd. Men etter murens fall i 1989 gjenoppstår Kazimierz og er i dag en magnet for annerledes tenkende og bohemer. Selv har jeg vandret gatelangs i Krakow både sommer og vinter. Og uansett årstid blir jeg tiltrukket av Kazimierz. Jødene har over 700 år lang historie i byen og tilholdsstedet har det meste av tiden vært nettopp i dette kvartalet. Men i dag er Kazimierz den hippe og trendy delen av Krakow. Barer, kafeer, gallerier og små verksteder tilfredsstiller enhver oppdagers nysgjerrighet. På vinteren skjer det meste innendørs. Etter hvert som mørket senker seg skaper levende lys og kullfyrte ovner en helt spesiell atmosfære og varme. Her samles studenter og lokale side om side på bardiskene for å dele meninger, opplevelser eller for bare rett og slett sitte å observere. Barene er nerven i dette lokalsamfunnet. Her får du siste nytt. Her får du hjelp og trøst og kanskje har du behov for støtte hjem etter en lang natt på bar!

Venstre: Bakhage omgjort til kafe
Høyre: Kl er 9 en søndag morgon i juni og det er klart for å ta i mot de første gjestene

På sommeren har Kazimierz utvidet åpningstiden. Det åpnes tidlig. Her finnes et yrende kafeliv i bakgater, på fortau og ikke minst på kvartalets midtpunkt, plass Nowy. Turister tiltrekkes av bydelen og kommer for å se og oppleve. På kvelden fylles spisestedene og på natten er barene tilbake som samfunnets midtpunkt. I månedsskiftet juni/juli holdes normalt Den jødiske kulturfestivalen i Kazimierz. Gjennom en hel uke fremføres sang og musikk fra synagogene, og klassisk, jødisk folkemusikk. Du kan oppleve et stort spekter av filmer, opptredener, presentasjoner og utstillinger, og du kan lytte til jøder som forteller om sin kultur. Festivalen har over tid utviklet seg til et sentralt møtested for jøder og ikke-jøder fra hele verden. Besøkende knyttes sammen gjennom verdiene som formidles. Den Jødiske Kulturfestivalen er et symbol på at gjennom toleranse, pluralisme og rettferdighet har vi en mulighet for å utvikle et fellesskap bygd på sannhet og respekt. Dette er spennende med tanke på kva som skjedde i Auschwitz og Birkenau, like utenfor Krakow.

Venstre: Barer på rekke og rad i Kazimierz, Krakow
Høyre: Fortausrestauranter finner du over alt, men kanskje ikke klappstoler festet på veggen utenfor vinduet til kafeen?


Prime Donne

Det er mange som produserer Brunello-viner i Montalcino helt sør i Toscana. Men det er bare en Prime Donne. Hun heter Donatella Cinelli Colombini. Jeg fikk innvilget en time med en lavmelt, men svært så målbevisst kvinne. Hun produserer Brunelloviner med bare kvinner i de sentrale rollene. Fra kjellermester til smakspanel er de hentet inn fra Tyskland, Italia, England og USA.

På Donatellas vingård Casato Prime Donne lages vin av kvinner - for kvinner.- Vinkonsumet til kvinner er økende og de er mer kvalitetsbevisste enn mange menn, mener Donatella. - Kvinner har sans for vin med en behagelig og sterk «nese», mindre hissige tanniner og således en rundere smak. Kvinner er også mer enn menn opptatt av at mat og vin skal passe sammen. De velger vin med hjertet, smaksløkene og nesen, forteller Donatella uten å si mere om hvorfor eller hvordan menn drikker.

Hadde vi vært i England ville Donatella blitt omtalt som LADY. I Italia er hun primadonne. Hun er i tillegg en av Italias virkelige vinpionerer. Donatella går sine egne veier og har ikke vært redd for å trå inn i den mannsdominerte vinverden. – Jeg overtok et vrak av en vingård på nittitallet. Jeg så potensialet, men klarte ikke å rekruttere mannlig personell. Kvinner med vinkompetanse og uten jobb var det flere av. Det gjorde valget enkelt: Jeg ville satse på bare kvinner i de sentrale rollene og målsettingen var klar: Den konservative italienske vinindustrien skulle få se at kvinner virkelig kunne lage kvalitetsvin.

Brunello
Kan du ha en bedre plassering på Italias vinkart? I øst ligger Montepulzano, i syd Montalcino og nord Chianti. Vingården Casato Prima Donne er lokalisert «Midt i smørøyet» for å bruke et norsk uttrykk.
- Hver vingård har sin personlighet, nesten som mennesker. Dette er det ikke så enkelt å avdekke. Vi startet med å lete etter viner med «rich body», men det ble dårlig «match». Her er det eleganse og balanse som passer. Og så har jordsmonn, beliggenhet og klima stor betydning for sluttresultatet. Dette måtte vi respektere og ikke forsøke å skape noe annet. Klarte vi denne balansen ville vi skape noen fantastiske viner. Og fantastiske har Donatelles viner blitt. Bare bedre og bedre, slik at poengskalaen nå snart må utvides, forteller hun med glimt i øyet. De siste ti årene er hennes viner klassifisert med fire eller fem stjerner hvert år.

Fem er topp-score!
Hvordan vil du beskrive Brunellovinene? Det er en rød vin som kan leve lenge. Og kvaliteten bare øker med årene. Det er bare noen få steder i verden man klarer å skape en kvalitetsvin med bare en drue slik som Brunello. Vi bruker Sangiovese. Mange vindistrikter rundt Middelhavet frykter klimaendringene. For Brunello er det bare positivt med varmere klima.
- Dette år blir det fem stjerner igjen. Værvarslet er meget godt framover. Druene utvikles riktig uten regn fram mot innhøsting. Kanskje den beste vinhøst «ever», forteller Donatella som
følger utviklingen nøye sammen med sine 31 håndplukkede medarbeidere. De er som et legeteam som er trenet til å stille den rette diagnosen for å få et best mulig resultat. Intet er tilfeldig! Dette er en god miks av landbruk på høyt plan, håndverk og teft for hva markedet vil kjøpe. For Donatelle er kommersiell på flere områder. I tillegg til å produsere vin har hun sett at vingårdene kan ha en verdi som besøksmål. - Jeg startet med vinturisme i 1993. Den gang var vi 25 vingårder som hadde åpent for besøkende spredd utover hele Italia. I dag er vi mer enn 20 000 åpne vingårder og Donatelle leder en organisasjon som satser profesjonelt på vinturisme.

Dyslektiker
Donatelle har kjempet mange kamper. - Som barn og ung ble jeg regnet som dum for matte og lesing lå ikke for meg. Jeg var dyslektiker, også for tall. Dette stempelet ga meg en ekstra motivasjon til å stå på og gi opp. Nå har min datter også fått konstatert dysleksi. Men trall går greit for henne og hun har derfor studert økonomi og er klar til å ta over virksomheten. Plutselig så reiser Donatelle seg.
- Vår time er over. Jeg må videre…………


Reiseblogg

Storaas inviterer til «Eventyrlyst på Gjestegaarden og i verden for øvrig»!. Nå har vi etablert en reiseblogg. Her vil vi dele spennende møter og eventyr fra Gjestegaarden, rundt i Norge og fra verden for øvrig.


Vi ser frem til å høre fra deg